Τρίτη 28 Απριλίου 2009

ΚΑΡΕ ΤΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ

πηγή:menshealth.gr

Τέσσερις άσοι χαλάρωσης και γιατί σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα.

Τηλεχαλάρωση
Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο Harvard Magazine και συνέκρινε το να παρακολουθείς τηλεόραση με το διάβασμα, το να κάθεσαι στο γραφείο και να οδηγάς έδειξε ότι η παρακολούθηση του «κουτιού» είναι αυτή που οδηγεί περισσότερο και πιο γρήγορα στην παχυσαρκία και το διαβήτη - αλλά κι αυτή που σε χαλαρώνει ταχύτερα. Ο καθηγητής που επέβλεπε την έρευνα, Martin Hu, εξηγεί ότι όταν βλέπεις τηλεόραση, ο μεταβολικός ρυθμός σου πέφτει σημαντικά: «Είναι σχεδόν σαν να κοιμάσαι. Κάθεσαι πίσω και "σβήνεις τους διακόπτες"». Η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες βλέπουν περισσότερη τηλεόραση από τους άντρες (σχεδόν μία ώρα παραπάνω), αλλά οι άντρες κάνουν πολύ περισσότερο ζάπινγκ. Το ζάπινγκ είναι αυτό που σε χαλαρώνει περισσότερο, μιας και κατά τη διάρκεια των στιγμών που οι εικόνες αλλάζουν μπροστά σου -με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτήν που χρειάζεται για να επεξεργαστεί ο εγκέφαλός σου τις πληροφορίες- είναι σαν να βάζεις τον υπολογιστή σου σε κατάσταση αναμονής. Αυτό που το σώμα σου ερμηνεύει ως χαλάρωση, λοιπόν, δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία τεχνητή διαδικασία «σβησίματος» του εγκεφάλου σου και των λειτουργιών σου. Προσοχή: η πλειονότητα όσων «χαλαρώνουν» μπροστά στην τηλεόραση καταναλώνει και junk food, το οποίο οδηγεί κατά 90% ταχύτερα στην παχυσαρκία.

Ακουσέ την
Η μουσική χρησιμοποιείται πια σε πολλές χώρες ως θεραπεία για μια σειρά από ιατρικά και ψυχολογικά προβλήματα: από το άγχος έως τον καρκίνο. Η απαλή μουσική μπορεί να χαμηλώσει την καρδιακή πίεσή σου, να χαλαρώσει το κορμί σου και να ηρεμήσει το πνεύμα σου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας, όπως π.χ. στο πρωινό ξύπνημα, το οποίο μπορεί να γίνει λιγότερο «τραυματικό» όταν συμβαίνει με ένα ήρεμο κομμάτι ή κατά την οδήγηση, όπου χρησιμεύει ως «αντίβαρο» του πανικού που συμβαίνει γύρω σου. Οταν θέλεις να χαλαρώσεις, προτίμησε απαλή μουσική, γιατί τα κύματά της κινούνται σε χαμηλότερες συχνότητες από τον συνήθη ρυθμό της καθημερινότητας και γιατί στο υποσυνείδητό σου η μουσική με αργό τέμπο έχει ταυτιστεί με χαρούμενες -συνήθως ερωτικές- αναμνήσεις.

Επαναφορτιζόμενος
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο οργανισμός σου αναπληρώνει τις δυνάμεις που έχασε τη μέρα (ή τη νύχτα αν δουλεύεις τέτοιες ώρες). Οι μύες σου χαλαρώνουν (γι' αυτό κι αν κοιμηθείς στραβά ή πολύ πιεσμένος, μπορεί να ξυπνήσεις πιασμένος) και τα αισθητήρια όργανά σου υπολειτουργούν. Ο ύπνος, σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν είναι παθητική διαδικασία, αλλά ένα διάστημα δράσης του οργανισμού σου. Κατά τη διάρκεια του ύπνου επεξεργάζεται τις πληροφορίες που έλαβες κατά τη διάρκεια της ημέρας και αναπληρώνει τις δυνάμεις σου. Αυτό το καταφέρνει χαμηλώνοντας την ενέργεια που χρειάζεται για βασικές λειτουργίες -όπως την αναπνοή και την κυκλοφορία- και βάζοντας τον εγκέφαλο να ανακατατάξει την ενέργειά σου.

Στοματικό relax 
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο: το σεξ σε χαλαρώνει περισσότερο από σχεδόν οτιδήποτε άλλο, όπως ανακάλυψαν Σουηδοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουψάλας. Η καρδιά σου δουλεύει πιο έντονα, οι σφυγμοί ανεβαίνουν, αλλά κυρίως οι ουσίες που σε κάνουν να ηρεμείς και να νιώθεις όμορφα και χαλαρά, δηλαδή οι ενδορφίνες, ανεβαίνουν τόσο ψηλά όσο και το... ανήθικό σου. Με το σεξ αποβάλλεις όλη τη συσσωρευμένη ένταση από τους μυς και τον εγκέφαλό σου, με αποτέλεσμα στο τέλος να νιώθεις αυτήν τη «γλυκιά κούραση». Κι επειδή οι Σουηδοί δουλεύουν για σένα απέδειξαν ότι το σεξ που σε χαλαρώνει περισσότερο από κάθε άλλο είναι το στοματικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: