Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Σκέψη (1) - Η ΓΛΩΣΣΑ


Ο δίσκος της Φαιστού photo:flickr

...το μεγαλύτερο για μένα και αδιαμφισβήτητα πνευματικό επίτευγμα!
  Ότι έχει γίνει, ότι έχει προχωρήσει, όπου έχουμε φτάσει ως τις μέρες μας κατά κύριο λόγο οφείλεται στην "ανακάλυψη" αυτή, την γλώσσα. Με μεγαλύτερο όφελος την δυνατότητα επικοινωνίας, την αποτύπωση της οντότητας μας, την κατανόηση και καταγραφή της φύσης μας, την διάσωση των έως τώρα μελετών και έργων που έχουν παραχθεί και την εποικοδόμηση πάνω τους για την συνέχεια. Μια παγίδα που κρύβει η γλώσσα, που θα καταλάβουν οι πιο έξυπνοι είναι οι συνωνυμίες όχι απλά των λέξεων αλλά ολόκληρων νοημάτων και εννοιών.
Αναρωτιέμαι, η γλώσσα τελικά δεν είναι "εργαλείο" επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους μόνο αλλά εργαλείο επικοινωνίας με τον ίδιο μας τον εαυτό, βασικό μάλλον! Γιατί περνάνε τα χρόνια και αναρωτιόμαστε "τι καταλάβαμε?", ε πως τι καταλάβαμε? Τα βάλαμε ποτέ κάτω? Αντισταθήκαμε μέσα μας σιωπηλά ποτέ? Χωρίς να τραβήξουμε την προσοχή ως "αιώνια μωρά"? Το παλέψαμε να κατανοήσουμε τι είναι όλο αυτό που μας συμβαίνει μέσα μας? Και πως θα το καταφέρουμε αυτό? Η γλώσσα είναι το εργαλείο για αυτό και η κατανόηση του τρόπου που λειτουργεί, ένα πολύπλοκα απλό εργαλείο στα χέρια κάθε ανθρώπου που είναι όμως θέμα επιλογής πως και αν το χρησιμοποιήσει. Διότι δεν υπάρχει μόνο η γλώσσα η γνωστή, τα γράμματα, οι προτάσεις, τα νοήματα που αποδίδουν κτλ αλλά υπάρχει και η γλώσσα της καρδιάς, της ψυχής, η άυλη που μαζί με την "κοινή" πρέπει να συμβαδίζουν, να εναρμονιστούν, να ισορροπήσουν και αυτή είναι μια δουλειά που την κάνει ο καθένας μόνος του για τον εαυτό του.
Ε ναι! Υπάρχει μια προσπάθεια και μια διαδικασία, δεν γίνονται τα πράγματα μόνα τους! Είναι όμως θεωρητικά απλά, από πάνω προς τα κάτω, από το ύψος στο βάθος και για πιο προχωρημένους και αντίστοιχα, από κάτω προς τα πάνω όταν χρειαστεί να μετατρέψουμε το αντίθετο νόημα σε σωστό. Όλα αυτά, το ξέρω, είναι δύσκολο να κατανοηθούν, πρέπει να έχει κανείς ανοιχτή την ψυχή του και θα καταλάβει...

Με πολύ αγάπη,
Πολύπλοκα Απλός
Share/Save/Bookmark
Poliploka Aplos on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: