Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Σκέψη (30) - ΑΔΥΝΑΜΙΑ





photo:flickr
...εκεί που πονάς και φοβάσαι εκεί ακριβώς έχεις αδυναμία, εκεί ακριβώς έχεις ανάγκη να προχωρήσεις, εφόσον βέβαια έχεις ωριμάσει, αποφασίσει και επιλέξει πως πρέπει να προχωρήσεις. Ως τότε η αδυναμία φαίνεται ως και ευχάριστη!
Πως αντιλαμβάνομαι ο ίδιος την αδυναμία? Σίγουρα σκεπτόμενος σφαιρικά και έξυπνα ως "σωτηρία"! Διότι εκεί ξεπερνάω τα όρια του εαυτού μου και σημαίνει πως ωριμάζω, κατακτώ τον αληθινό και βαθύ εαυτό μου και ξεφεύγω από την επιφάνεια που δικαιολογημένα ως νέος απόλαυσα, πολύ σωστά για να ξεβολευτώ αργότερα πιο ώριμος και να παλέψω τις αδυναμίες, το βόλεμα, να δω αν έχω και χρησιμοποιήσω τα κότσια που μου έδωσε η ανθρώπινη φύση μου.
Συνήθως η αδυναμία αποφεύγεται, είναι το δύσκολο κομμάτι και απλά προτιμούμε τα εύκολα και έτσι απωθείται. Κάποια στιγμή ερχόμαστε να επιλέξουμε πως θέλουμε να ζήσουμε, αληθινά ή ψεύτικα? Και όσο δεν καταλαβαίνουμε σε βάθος αυτές τις έννοιες (αλήθεια και ψέμα) το πρώτο πράγμα που έχει να γίνει είναι ακριβώς να κατανοηθούν οι έννοιες σωστά στο βάθος και την αξία τους και μετά να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αλλαγή, αυτή είναι η λογική σειρά των πραγμάτων.
Εξάλλου και ο τίτλος του blog μου τα λέει όλα, όλα είναι πολύπλοκα απλά ταυτόχρονα και ότι χρειάζονται οι έννοιες αλήθεια και ψέμα για να κατανοηθούν το ίδιο χρειάζεται και η πολύπλοκη απλότητα.
Να μην ξεφεύγω όμως από το θέμα την αδυναμίας...τι θα μπορούσε λοιπόν να είναι αδυναμία? Είναι αδυναμία η συνήθεια? Ναι αν είναι κακή και συνεπάγεται με βόλεμα άρα χρειάζεται μια "βύθιση", εισχώρηση στο πνεύμα μας, στην ψυχολογία μας συνεπώς και στις αδυναμίες μας που είναι το παρόν θέμα μας.
Η σημερινή εποχή είναι πολύ προχωρημένη, όλα υπάρχουν μπροστά μας δοκιμασμένα στο παρελθόν και στο βάθος της ιστορίας επιμελώς καταγεγραμμένα από τους συνανθρώπους μας, όμως είναι καθαρά θέμα επιλογής αν αφεθούμε να μάθουμε από τις έτοιμες αυτές πληροφορίες που μας παρέχονται ή αν θέλουμε να επιλέξουμε να παραμείνουμε στην άγνοια. Συνεπώς όλα και με τις αδυναμίες μας!
Άρα αδυναμία σημαίνει προσπάθεια, ξεβόλεμα, ωρίμανση, ουσία, βάθος, αξία και κατάκτηση, δώστε ο καθένας προσωπικά για τον εαυτό του το προσωπικό στίγμα των αδυναμιών του με τα δικά του λόγια και σύμφωνα με τις εμπειρίες του. Άρα αναπόφευκτα και το κοινό που θα διαβάσει αυτή την συγκεκριμένη σκέψη δεν υπάρχει περίπτωση να είναι όλο σύμφωνο μαζί μου γιατί πολύ απλά κάποιοι βρίσκονται στη φάση της ανωριμότητας και του βολέματος και σίγουρα θεωρούν πως οι αδυναμίες πρέπει να αποφεύγονται.
Και για να προλάβω ακόμα κάποιους που πάνε να σκεφτούν την διαφορετική σημασιολογία της λέξης πως "αδυναμία" σημαίνει και κάτι που μου αρέσει και δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό του γιατί πολύ απλά καταλαβαίνω πως με οδηγεί σε σφάλμα και ουσιαστικά παίζω με τη φωτιά. Ναι σωστό και αυτό αλλά εδώ μιλάω για την βαθιά και υποσυνείδητη έννοια, την δύσκολη, αυτή που το ευρύ πλήθος ίσως δεν αντιλαμβάνεται.

Με αγάπη,
Πολύπλοκα Απλός
Share/Save/Bookmark



Δεν υπάρχουν σχόλια: