Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Σκέψη (19) - ΦΟΒΟΣ

photo:flickr
Ίσως, λέω ίσως ο κύριος υπαίτιος των μεγαλύτερων δεινών και σε κοινωνικό/παγκόσμιο επίπεδο που φυσικά ξεκινάει μέσα στον καθένα μας ξεχωριστά.
Κατ'επέκταση ο φόβος μετατρέπει την ειρήνη σε πόλεμο και τον δυνατό σε θύμα, διότι και η εξέλιξη του φόβου είναι ορατή, μια αλυσίδα που μεγαλώνει συνεχώς και ο ένας φόβος γεννάει και άλλους, αυξάνοντας τον αριθμό των κρίκων της αλυσίδας των φόβων. Δεν έχει σταματημό η αύξηση των κρίκων της αλυσίδας αυτής, αντίστοιχα όμως όταν αντιληφθούμε και αντιστρέψουμε την κατάσταση, μόνιμοι, δυνατοί, ανίκητοι φόβοι, εξαφανίζονται ως δια μαγείας ο ένας μετά τον άλλον έτσι ακριβώς όπως είχαν δημιουργηθεί. Αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας του φόβου, ποια η αιτία γέννησης? Καταρχήν δεδομένα προϋπάρχει ο φόβος μέσα μας και δεν γεννιέται ξαφνικά και αόριστα, ένα στοιχείο που δεν πρέπει να παραφράσουμε. Για να τον γνωρίσουμε πρέπει να τον νιώσουμε από την καλή και από την κακή του πλευρά, ακόμη και να φοβόμαστε να φοβηθούμε, ναι όλα θα τα περάσουμε, αν θέλουμε να ζήσουμε δηλαδή και όχι να είμαστε χλιαρά ζωντανοί έως και να ζούμε πεθαμένοι ως τον κανονικό μας βιολογικό θάνατο.
Μια φιλοσοφία που άκουσα στο παρελθόν λέει "κάνε αυτό που φοβάσαι", όμως θέλει μια μικρή διευκρίνηση διότι εύκολα μπορεί να παρεξηγηθεί, εννοεί "ξεπέρασε τους φόβους σου" και όχι μη φοβηθείς να πέσεις από αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο! Άλλο το ένα και άλλο το άλλο!
Δείτε τι λέει η wikipedia για τον φόβο εδώ.


Με αγάπη,
Πολύπλοκα Απλός
Share/Save/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια: