Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Σκέψη (36) - ΠΑΡΕΛΘΟΝ/ΠΑΡΟΝ/ΜΕΛΛΟΝ

photo:flickr
...αυτό είναι ο καθένας μας, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του. Τι έκανε ως τώρα και κατά πόσο το έκανε σωστά και καλά, αν είναι καλά και ζει το τώρα και αν στοχεύει, οραματίζεται καλά και σωστά προς το μέλλον του.
Και οι 3 έννοιες μεταβάλλονται με τον χρόνο που περνάει, το παρελθόν μεγαλώνει, το παρόν και αυτό κινείται και αλλάζει και το μέλλον μικραίνει και όλα αυτά συνυφασμένα με το καλό και το κακό, την ισορροπία. Τι εννοώ με το καλό και το κακό, αν κάποιος έχει κάνει κακό στον εαυτό του στο παρελθόν του (μιλάω για μια κλίμακα και κάποια όρια και όχι για δολοφονίες και πολέμους) το αντιμετωπίζει ανά διαστήματα στο παρόν του και στον μέλλον του. Η φύση της ζωής είναι έτσι και μας καλεί όλους ανεξαιρέτως να προσπαθήσουμε και να έχουμε τριβή με τις έννοιες του καλού και του κακού. Το καλό και το κακό γεννιέται και αναπτύσσεται μέσα μας, έξω μας όμως υπάρχει και εμείς το δεχόμαστε και το απορρίπτουμε, έχουμε τριβή μαζί τους πάλι για καλό και για κακό σκοπό!
Δεν γράφω εδώ για να σας πω τι και ποιο είναι καλό και τι κακό, αυτό ούτως ή άλλως ο καθένας είπαμε το ανακαλύπτει μόνος του στη ζωή του και αυτή είναι η φυσική εξέλιξη. Αν σκεφτώ όμως βαθύτερα και φιλοσοφημένα (πολλοί θεωρούν βαρετή και άσκοπη την φιλοσοφία όμως αγνοούν τον σημαντικό ρόλο που παίζει στη ζωή του καθενός μας, φιλοσοφία σημαίνει γενικότερα σκέψη, τριβή, εργασία πνευματική συναισθηματική και νοητική, πρόοδο, εξέλιξη, όνειρα, κατάκτηση, ευτυχία, χαρά κ.α.) και στήσω απέναντι το καλό και το κακό, τι μου έρχεται να πω και ποια είναι η πραγματικότητα της κατάστασης, η αλήθεια. Πρώτα απ'όλα ξεκινάω με το εργαλείο που αντιλαμβάνομαι και σκέφτομαι τα πράγματα, τη γλώσσα με τις ορολογίες της, που με κάνουν να αντιλαμβάνομαι την ύπαρξη μου και γενικότερα γύρω μου την εξέλιξη του πολιτισμού. Η έννοια του καλού είναι δυνατότερη από την έννοια του κακού, επικρατέστερη. Για να κατακτήσει κάποιος μόνιμα το καλό, το κακό είναι ένα μικρό εμπόδιο σε σχέση με τις απολαβές του καλού που θα έχει κάποιος σε ολόκληρη τη ζωή του, άρα το κακό είναι ένα "μέσον" προς το καλό. Πολλοί κάνουν το λάθος να θεωρούν το καλό δεδομένο, πως έχουν εκ γενετής το καλό μέσα τους άρα δεν χρειάζεται να ανησυχούνε και πολύ, θυμίζω την εστίαση (όχι το φαγητό) και την σφαιρικότητα, όλοι λοιπόν καλούμαστε να μάθουμε να βλέπουμε το καλό και το κακό σφαιρικά σχετικά με το σύνολο τους και το πως αποτυπώνονται στη ζωή μας. Όλοι λοιπόν πρέπει να μπούμε σε αυτήν την διαδικασία και δεν χωράνε εγωισμοί και επαναστάσεις απέναντι στη ζωή, η εστίαση και αποδοχή του κακού ως μόνιμο στοιχείο στη ζωή τιμωρείτε από τη φύση και η φυσικότητα της φύσης βάζει τα πράγματα στη θέση τους και στη σειρά τους. Η αλαζονεία λοιπόν τιμωρείτε και έτοιμες συνταγές δεν υπάρχουν, όλα είναι ρευστά σαν την ηφαιστειακή λάβα και εμείς απλά πρέπει να τα δεχόμαστε όπως είναι, να συμβαίνουν τώρα, να γίνονται παρελθόν, να ψαρεύουμε εμπειρίες και να διορθωνόμαστε και να προχωράμε υπερήφανα, ανανεωμένοι και αισιόδοξα προς το μέλλον επειδή μέσα μας είμαστε ξεκάθαροι, δεν βολευόμαστε και προσπαθούμε, παράλληλα χαλαρώνουμε γελάμε και χαιρόμαστε και όλο αυτό το "πακέτο" λέγεται ισορροπία μέσα μας, σε εναρμονία με το περιβάλλον, τη φύση, τη ζωή.

Με πολύ αγάπη,
Πολύπλοκα Απλός
Share/Save/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια: