Τρίτη 28 Απριλίου 2009

ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΗΣ

πηγή:menshealth.gr

Αν είσαι από αυτούς που νομίζουν ότι η χαλάρωση είναι χάσιμο χρόνου, κάνεις λάθος. Η ηρεμία έχει μεγαλύτερη αξία από την επαγγελματική καταξίωση και την οικονομική επιτυχία. Σταμάτα, λοιπόν, να νιώθεις ένοχος αν για λίγα λεπτά δεν είσαι παραγωγικός.

Εντόπισε το πρόβλημα
Αυτή η αίσθηση ενοχής συνήθως προκύπτει από την πλύση εγκεφάλου που σου έκαναν οι γονείς σου όταν ήσουν μικρός. Σε έμαθαν να είσαι πρώτος σε όλα, να προσπαθείς να γίνεις σούπερμαν. Ξέρω τι σκέφτεσαι: «Τώρα που το λες, έχω κάποιο πρόβλημα στο να καλμάρω, αλλά δεν θα πεθάνω κιόλας». 

Σύμφωνα με μελέτες, το στρες είναι πλέον ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι άντρες. Εχει συνδεθεί με καρδιοπάθειες, υψηλή πίεση, εγκεφαλικά, καρκίνους κι άλλες σημαντικές ασθένειες. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο του Στρες δηλώνει, μάλιστα, ότι οι επισκέψεις σε γιατρούς σχετικά με προβλήματα γύρω από το στρες έχουν αυξηθεί κατά 90%. Το ξέρουμε, σου είναι δύσκολο να λύσεις τον κόμπο της γραβάτας και να πάρεις λίγο αέρα, αλλά οφείλεις να το κάνεις κι αυτοί είναι οι τρόποι που θα σε βοηθήσουν:

Τα τρία βήματα της ισορροπίας 
Υπάρχει πληθώρα από βασικούς κανόνες, που θα σε κάνουν ζεν κι αυτοί οι τρεις είναι οι πιο σημαντικοί:
Φέρε την ισορροπία. Διάλεξε να κάνεις κάποια χόμπι, τα οποία είναι εντελώς διαφορετικά από τη δουλειά σου. Αν ανήκεις στην κατηγορία των «αναλυτικών», π.χ. δικηγόρος, λογιστής, επιστήμονας, βρες τη χαλάρωση μέσω δραστηριοτήτων, όπως ψάρεμα, μαγειρική ή μαστορέματα.
Ρίξε ιδρώτα. Τριάντα λεπτά αερόβιας άσκησης αρκούν για να σου ρίξουν τα επίπεδα της πίεσης. Μελέτες δείχνουν ότι τα βάρη μετριάζουν το άγχος και ανεβάζουν την αυτοπεποίθησή σου. 
Μη βαριέσαι. Αν έχεις φίλο-μπαμπά-μπατζανάκη που ασχολείται με το ψάρεμα και ξέρεις ότι αν πας μαζί τους θα βαρεθείς, τότε μην το κάνεις. Η βαρεμάρα θα σε στρεσάρει ακόμα περισσότερο. Βρες τη χαλάρωση μέσα από πράγματα που σου αρέσουν.

Ιδέες και λύσεις για καλύτερη ζωή
Συνειδητοποίησε ότι τα πάντα θα σου πάρουν περισσότερο απ' όσο νομίζεις. Εχεις κάτσει ποτέ να παρακολουθήσεις ένα κατσαρολάκι με νερό και να νομίζεις ότι μέχρι να βράσει μπορεί να περάσουν κι αιώνες; Μην επισπεύδεις τα deadlines. Δίνοντας στον εαυτό σου χρόνο για να ολοκληρώσεις κάτι που σου έχει ανατεθεί, κατευθείαν βάζεις το άγχος στην άκρη. Στην πράξη: αν τα deadlines για ένα meeting σε στρεσάρουν, δώσε στον εαυτό σου τουλάχιστον 20% περισσότερο χρόνο από αυτόν που νομίζεις ότι χρειάζεσαι.
Μην αφήνεις τα πάγια έξοδά σου να σε πνίγουν. Μήπως ήρθε η ώρα να ξεφορτωθείς την «μπέμπα»; Ισως ένα πιο φτηνό αυτοκίνητο σε κάνει να έχεις λιγότερες ανησυχίες. Μην προσπαθείς να ζεις ένα lifestyle που δεν μπορείς να αντέξεις οικονομικά. 
Δουλειά στο σπίτι; Ξανασκέψου το. Το σπίτι είναι το ησυχαστήριο, το μέρος όπου μαζεύεσαι με τους κολλητούς για να περάσεις καλά. Επίσης, μη μεταφέρεις τα προβλήματα της δουλειάς στους δικούς σου ανθρώπους. Αντ' αυτού, πάρε 5 λεπτά, διαλογίσου, βρες ηρεμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: