Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

ΜΙΚΡΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ

photo:flickr
πηγή:arthrapsiho.blogspot.com/
Η Φιλία


Για αιώνες, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, έχουν εκφραστεί οι πιο μεγάλοι έπαινοι για τη φιλία. Έτσι έκαναν οι λογοτέχνες, ποιητές και κάθε είδους άνθρωποι, μέχρι να φτάσουμε στις μέρες μας, στις οποίες εξακολουθούμε να ακούμε ή να διαβάζομε ότι η φιλία είναι ένας ιερός δεσμός.
Η φιλία είναι ένα συνεχές χαμόγελο, ένα χέρι πάντα ανοιχτό, ένα βλέμμα κατανόησης, ένα σίγουρο στήριγμα, μια εμπιστοσύνη που δεν προδίδει. Είναι να δίνουμε περισσότερα από όσα παίρνουμε, είναι γενναιοδωρία και αυθεντικότητα. Είναι ένας θησαυρός που αξίζει τον κόπο να τον ψάχνουμε και αφού τον βρούμε, να τον κρατάμε για όλη μας τη ζωή.



Η Ικανότητα Συνέχειας


Η ικανότητα συνέχειας είναι η επιμονή του νου ή η επιμονή στο νοητικό επίπεδο. Είναι επομένως μια νοητική κατάσταση που βοηθά να είμαστε σταθεροί σε όλα όσα χρειάζεται να επαναλαμβάνονται, σε όλα όσα δεν λύνονται σε μια μέρα. Η ικανότητα συνέχειας είναι η υπομονή του να ξέρουμε να περιμένουμε χωρίς να πέσουμε στη λησμονιά ούτε στην απογοήτευση.
Η ικανότητα συνέχειας μας οδηγεί στο να κερδίζουμε τη συνέχεια στις ιδέες (και επομένως στα συναισθήματα και στις πράξεις), πιο πέρα από τις φαινομενικές αλλαγές των κύκλων. Είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο μπορούμε να κινούμαστε με επιμονή.



Η Επιμονή


Η επιμονή τρέφεται με επαναλήψεις. Είναι σαν ένας ασταμάτητος και ακούραστος κινητήρας που μας επιτρέπει να επιστρέφουμε στα ίδια πράγματα, επιτρέποντας ώστε να καταφέρουμε μέρα με τη μέρα να έχουμε μεγαλύτερη ποιότητα σε όλα. Αυτό είναι η επιμονή: ένας συνειδητός κινητήρας και όχι ο καρπός μιας επανάληψης ρουτίνας. Είναι κάτι που μας ενεργοποιεί και τίθεται σε κίνηση από τη δική μας απόφαση, με τη δική μας βούληση.
Η επιμονή είναι επαναλαμβανόμενη όχι από στενοκεφαλιά, αλλά επειδή παίρνει από την ορατή Φύση έναν από τους θεμελιώδης νόμους της: την κυκλικότητα, το να αναγνωρίζει ένα κανονικό δρόμο και να προσπαθεί σοβαρά να οδεύει σε αυτόν, διορθώνοντας την πορεία, όσες φορές χρειαστεί.
Το να επιμένουμε είναι να ξέρουμε να βρούμε το μυστικό μιας σκάλας, τα σκαλοπάτια της οποίας μπορεί να μοιάζουν όλα ίδια, αλλά δεν βρίσκονται στο ίδιο ύψος. Επιμονή είναι να ξέρουμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια χωρίς να πέσουμε στη ρουτίνα, με στόχο την τελειοποίηση.



Η Βούληση


Στην καθημερινή ζωή έχει καθιερωθεί μια λατρεία στα ελαττώματα, τα οποία έχουν "ιεροποιηθεί". Αντί να προταθούν ειδικές φόρμουλες για να βοηθήσουν τον άνθρωπο να απαλλαγεί από αυτά, τα ελαττώματα και τα βίτσια, έχουν μετατραπεί σε ενδιαφέρουσες ιδιότητες, με κύρος και προωθούνται απ’ όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Η "ελεύθερη έκφραση" των ανθρώπινων ελαττωμάτων, θεωρείται απόδειξη "ωρίμανσης" και ασκείται πίεση ώστε όλοι να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο χωρίς αναστολές, γιατί το να έχει κανείς ελαττώματα είναι το πιο "ανθρώπινο" που μπορεί να υπάρχει.
Είναι πιθανό…αλλά είναι εξίσου ανθρώπινο να χρησιμοποιούμε τη δύναμη της βούλησης για να διορθώσουμε αυτά τα ελαττώματα, τα οποία αχρηστεύουν τις θετικές ικανότητες που θα μπορούσαμε να διαθέσουμε. Και αυτό είναι κάτι που δεν λαμβάνεται υπόψη.



Η ανδρεία


Όλοι έχουμε ανδρεία και αξία. Χρειάζεται ανδρεία για να ανακαλύψουμε ότι ναι, έχουμε ισχυρά όπλα για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι απ’ όσο είμαστε τώρα, αλλά έχουμε και σκοτεινές ζώνες να ανακαλύψουμε μέσα μας.
Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να μην έχει κάποια αξία, κάποια κρυμμένη δύναμη, κάποια αρετή που να μπορεί να χρησιμοποιήσει σιγά-σιγά μέχρι να τη μετατρέψει σε χείμαρρο ενέργειας και ευτυχίας. Όλοι έχουμε αξίες, μερικές γνωστές, άλλες τις υποψιαζόμαστε και άλλες τις αγνοούμε παντελώς. Χρειάζεται να τις ενεργοποιήσουμε, ξεκινώντας από τις γνωστές. Αυτές θα φωνάξουν μετά τις πιο κρυμμένες, μέχρι να δημιουργηθεί μια μεγάλη οικογένεια εσωτερικών αξιών.
Για να τις ενεργοποιήσουμε, το μυστικό είναι να αρχίσουμε. Όπως σε όλα τα πράγματα, η πρακτική εξάσκηση είναι που μας δίνει σιγουριά και μας ωφελεί.



Delia Steinberg Guzman
Συνδιευθύντρια του
Διεθνούς Πολιτιστικού
Οργανισμού Νέα Ακρόπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια: