Τρίτη 28 Απριλίου 2009

ΔΙΩΞΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΩΝ ΧΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

πηγή:menshealth.gr

Αγχος και πίεση την περίοδο των Χριστουγέννων δεν πρέπει να υπάρχει. Ακολούθησε 12 αγχολυτικές συμβουλές, για να σου μείνουν αξέχαστες οι φετινές γιορτές.

Οι διακοπές των Χριστουγέννων μπορεί να είναι χρόνος με τους δικούς σου ανθρώπους, βόλτες στα μαγαζιά και ποτάκια έξω. Μπορεί, όμως, να γίνουν πολύ πιεστικοί οι όροι και να μην περάσεις καθόλου καλά. H μεγαλύτερη παγίδα στις γιορτές είναι να εγκλωβιστείς στα κλισέ των προηγούμενων χρόνων. Κανείς δεν σε υποχρεώνει να βγάλεις άπειρες φωτογραφίες ή να φτάσεις όλες τις πιστωτικές σου στο όριο. Η καταναλωτική προπαγάνδα σε έχει κάνει πολλές φορές να νιώσεις ότι χωρίς τη γεμιστή γαλοπούλα δεν θα περάσεις καλά στις γιορτές σου. Αυτό είναι μύθος. Κάνε την αλλαγή και άρχισε να σκέφτεσαι διαφορετικά. Κόψε όσες παραδοσιακές δραστηριότητες σου προσθέτουν ψυχαναγκασμό στις δραστηριότητές σου και κέρδισε ενέργεια για να κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις. Με εύκολους και σίγουρους τρόπους θα εξαφανίσεις το στρες σου και θα βρείς περισσότερο χρόνο να περάσεις με τους φίλους και την οικογένειά σου. Ηρθε η ώρα να σκοτώσεις το τέρας και να περάσεις τις πιο cool διακοπές της ζωής σου.

1. Ασε κάτω την κάμερα. 
Αυτά είναι τα δικά σου Χριστούγεννα, όχι του ινδικού χιμπατζή που ενηλικιώνεται και τον καταγράφουν συνεχώς οι κάμερες του Discovery Channel. Δώσε μερικές ώρες ρεπό στην κάμερά σου και ζήσε τη στιγμή αντί να προσπαθείς να τη φυλακίσεις μέσα σε ένα φιλμ για να τη δεις αργότερα στην τηλεόραση. «Μη γράφεις τα πάντα όλη την ώρα. Επικεντρώσου σε στιγμιότυπα-κλειδιά κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως μία ωραία ιστορία που λέει ο παππούς στην παρέα, την άφιξη των καλεσμένων, το χαβαλέ λίγο πριν ξεκινήσει το φαγητό, το άνοιγμα των δώρων» προτείνει ο James Dark, παραγωγός και σκηνοθέτης των I'm A CelebrityGet Me Out of Here και Strictly Come Dancing. «Κατάγραψε τα πέντε καλύτερα εξάλεπτα στιγμιότυπα της ημέρας. Συνολικός χρόνος 30 λεπτά» λέει ο Dark. Εχοντας το ρόλο του σκηνοθέτη, μην προσπαθήσεις να βγάλεις με το ζόρι γέλιο στο φιλμ σου, ειδικά με τα παιδιά, τα οποία μπορεί να γίνουν πολύ δύστροπα. Προσπάθησε να μαγνητοσκοπήσεις στιγμιότυπά τους μόλις ένα τέταρτο αφότου έχουν ξυπνήσει - είναι η πιο αθώα και φυσική ώρα τους. «Τέντωσε μία κορδέλα μέτρησης μήκους και άσε την ξαφνικά να μαζευτεί προς τα πίσω. Τα μικρά παιδιά θα το λατρέψουν» λέει ο Bambi Cantrell, συγγραφέας του βιβλίου The Art of Wedding Photography. Για να βγάλεις στιγμιαίο γέλιο από τα μωρά μπορείς να τρίψεις το πρόσωπό τους με ένα καθαρό φτερό για ξεσκόνισμα. Τράβα την οικογενειακή φωτογραφία μία ώρα μετά το γεύμα, τότε που όλοι είναι χαλαροί κι ευδιάθετοι. Φρόντισε όμως το πλάνο να κρύβει τα στομάχια - για ευνόητους λόγους.

2. Βγάλε την πλεονεξία έξω από τα δώρα. 
Ολος ο ντόρος που γίνεται γύρω από τον Αϊ-Βασίλη, τα δώρα που φέρνει από την Καισαρεία, το πόσο πιο οικολογικοί είναι οι τάρανδοι σε σχέση με τα φορτηγά και ο βομβαρδισμός διαφημίσεων τις ημέρες των Χριστουγέννων, εκνευρίζει πάρα πολύ κόσμο. Κακώς. Το πνεύμα ανταλλαγής δώρων στις γιορτές είναι μία από τις πιο ουσιαστικές συνήθειες της οικογένειας και της παρέας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με τα συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να χειριστείς σωστά τις επιλογές σου, να βρεις νόημα σε κάθε δώρο που κάνεις και να δώσεις στους γύρω σου αυτό που πραγματικά ζητάνε. Ετσι κι αλλιώς, ποτέ δεν θα ακούσεις από το στόμα του γιου σου ότι αυτό που θεωρεί πιο πολύτιμο γι' αυτόν είναι ο χρόνος σου. «Πολύ απλά, λοιπόν, αγόρασέ του το παιχνίδι του και στη συνέχεια κάτσε να παίξεις μαζί του» λέει ο ψυχίατρος Alvin Rosenfeld, συγγραφέας του βιβλίου The Over-Scheduled Child. Αυτό που επίσης μπορείς να κάνεις είναι να του αγοράσεις δώρα, τα οποία να έχουν και κάποια χρησιμότητα. «Με αυτόν τον τρόπο, όταν κάποια στιγμή έρθει η ώρα να αγοράσει κι αυτός τα δικά του δώρα, θα έχει σωστό κριτήριο επιλογής» συμπληρώνει ο Melvin Oatis, κλινικός ψυχίατρος.

3. Οργάνωσε τις αγορές σου. 
Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: είναι τελείως διαφορετικό να θέλεις να κάνεις τις αγορές σου σε εορταστική περίοδο από το να βολτάρεις απλώς στα μαγαζιά και αν κάτι σου αρέσει, να το αγοράσεις. Τους χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο, τον πανζουρλισμό στα πολυκαταστήματα και τη φωταγωγημένη πόλη, τα γουστάρουν μόνο αυτοί που έκαναν τα ψώνια τους από τον Οκτώβριο. Ολοι οι υπόλοιποι, η πλειονότητα δηλαδή των Ελλήνων, οι οποίοι αφήνουν τα πάντα για την τελευταία στιγμή, έχουν πρόβλημα. Το μυστικό για να βγεις αλώβητος απ' όλο αυτόν το λαβύρινθο των ανθρώπων που κρατάνε τσάντες στα χέρια είναι η στρατιωτική πειθαρχία. Προγραμμάτισε τις αγορές σου με τον ίδιο τρόπο που οργανώνει ένας στρατηγός μια μάχη. Γράψε αναλυτικά σε ένα χαρτί τι θέλεις να αγοράσεις, πού θα το βρεις και ποιο δρομολόγιο θα ακολουθήσεις για να φτάσεις μέχρι εκεί. Για κάθε διαδρομή υπάρχει μία εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που πετύχεις κίνηση, και προσπάθησε να μην παρεκκλίνεις από τους χρόνους σου χαζεύοντας. Οταν τελειώσεις τις αγορές σου, θα έχεις όλο το χρόνο για χάζεμα. Θυμήσου: όσο περισσότερο χρόνο αφιερώσεις στην οργάνωση τόσο λιγότερο χρόνο θα χάσεις στα καταστήματα και τους πηγμένους δρόμους.

4. Ψάξε το δώρο σου κάτω από τα σεντόνια. 
Εδώ είναι το πιο σημαντικό: τα δώρα που θέλεις να λάβεις εσύ ο ίδιος. Ο κολλητός σου το ήξερε ότι δύο χρόνια χαζεύεις το coffe table book The Big Book of Breasts της Taschen και τελικά η νέα χρονιά θα το βρει στη βιβλιοθήκη σου. Με τη μαμά σου, ό,τι κι αν κάνεις, ό,τι κι αν πεις, ξέρεις ότι τελικά θα λάβεις ένα ζευγάρι σεντόνια ή πετσέτες για το μπάνιο, με αποτέλεσμα να μην ασχολείσαι πλέον. Εκεί που μπορείς να πετύχεις πολλά χρησιμοποιώντας απλώς τη φαντασία σου είναι με την κοπέλα σου. Αν ποντάρεις στις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα της και την κάνεις να νιώσει ξεχωριστή, είναι σίγουρο ότι θα τινάξεις την μπάνκα στον αέρα - και τα κέρδη θα τα βρεις κάτω από τα σεντόνια σου. Ακολούθησε ένα σχέδιο που δεν θα σε μπλέξει καν σε γυναικεία μαγαζιά: την ακούς συνεχώς να λέει ότι θέλει να μάθει ιταλικά, πιάνο, ζωγραφική ή ότι θέλει να αρχίσει μαθήματα φωνητικής. «Προπλήρωσέ της τα μαθήματα. Οσο πιο πολύ αναγνωρίζεις τις πτυχές του χαρακτήρα της και τα θέλω της τόσο περισσότερα θα λάβεις κι εσύ από αυτήν» λέει η Lou Paget, συγγραφέας του βιβλίου365 Days of Sensational Sex. Φυσικά δεν είναι σωστό μες στο κουτί με το χριστουγεννιάτικο δώρο της να βρει μόνο την απόδειξη του φροντιστηρίου - πρέπει να προσπαθήσεις λίγο παραπάνω. Γράψε επίσης σε ένα χαρτί όλες τις ημερομηνίες, στις οποίες σχεδιάζεις -κατά προσέγγιση- να είστε μαζί κάπου για διακοπές ή ένα απλό διήμερο μες στο 2009. Πες της αρχικά για τα μαθήματα που της κανόνισες, δώσε της στη συνέχεια τη λίστα με τις διακοπές σας και ταυτοχρόνως άνοιξε το αγαπημένο της μπουκάλι κρασί. Η σκέψη ότι είναι Δεκέμβριος κι ότι ήδη έχεις σκεφτεί ένα ρομαντικό διήμερο στην εξοχή τον Ιούλιο θα την τρελάνει. Εσύ χαλάρωσε και απλώς περίμενε να λάβεις το δώρο σου. 

5. Γλίτωσε χρόνο και χρήμα. 
Οι μετακινήσεις και τα ταξίδια μες στις γιορτές με αεροπλάνο είναι σαν τις χρυσές ημέρες του χρηματιστηρίου: όλα είναι πανάκριβα, αλλά όλοι θέλουν να αγοράσουν. Αν αποφασίσεις να δεις πώς είναι τα Χριστούγεννα στη Μόσχα, δεν έχεις άλλη επιλογή. Αναγκαστικά θα φας την ταλαιπωρία του αεροδρομίου, από το ταξί μέχρι και την ουρά στο check-in. Το μόνο που μπορείς να κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να τσεκάρεις μήπως ο προορισμός σου έχει κάποιο κοντινό και μικρό αεροδρόμιο. «Τα μεγάλα αεροδρόμια την περίοδο των Χριστουγέννων είναι ασφυκτικά γεμάτα» λέει η ταξιδιωτική πράκτορας Sara Kanov και συνεχίζει: «Γι' αυτόν το λόγο αν, για παράδειγμα, ταξιδεύεις προς Αγγλία, καλό είναι να διαλέξεις το αεροδρόμιο του Λίβερπουλ αντί για του Μάντσεστερ ή το Λούτον αντί του Γκάτγουικ και του Χίθροου αν πηγαίνεις στο Λονδίνο». Κλείσε την πρώτη πρωινή πτήση, γιατί αυτή θα έχει τις λιγότερες πιθανότητες να έχει καθυστέρηση - υπάρχει κι αυτό το πρόβλημα στις γιορτές. Συν τοις άλλοις, θα βρεις περισσότερες θέσεις στο πάρκινγκ του αεροδρομίου. Ξεκίνα να σκέφτεσαι σιγά σιγά τα Χριστούγεννα του 2009. Πολλές αεροπορικές εταιρείες ανοίγουν τις λίστες των προορισμών τους 331 μέρες πριν. Μπες και σύγκρινε τις τιμές των εισιτηρίων με αυτές που υπήρχαν ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα του 2008 και θα καταλάβεις ότι δεν είναι υπερβολή να σκέφτεσαι ένα χρόνο μετά.

6. Απόφυγε τις οικογενειακές συμπλοκές. 
Το να παρεξηγηθείς με την οικογένειά σου στην περίοδο των γιορτών είναι σαν να παίζεις μονό μπάσκετ εναντίον πράων μοναχών και να ζητάς συνεχώς επιθετικά φάουλ. Οι διαφορές που έχεις με τον αδερφό, τον πατέρα ή το θείο σου μπορούν να περιμένουν καμιά 15αριά μέρες. Μπορεί να είσαι 30 χρόνων, αλλά σε εκνευρίζει ο αδερφός σου όταν σου φέρεται σαν να έκλεισες την προηγούμενη εβδομάδα τα 10 έτη. Παραδέξου όλα όσα σου καταλογίζει τα τελευταία χρόνια -που σας έχουν φέρει σε αυτήν την απόσταση- έτσι ώστε να αποφύγεις την αρχική αρνητική στάση του. Στη συνέχεια, πες ότι χαίρεσαι που τον βλέπεις, ότι θέλεις να περάσετε χρόνο μαζί και να τα πείτε ως ενήλικοι όχι ως ο μεγάλος με τον μικρό αδελφό. «Με αυτά τα λόγια σου, θα σπάσεις πολύ γρήγορα τον πάγο» λέει ο ψυχίατρος Alan Manevitz. Αν τώρα κατά τη διάρκεια του οικογενειακού τραπεζιού ο πατέρας σου αρχίσει να λέει πάλι για τον καημό του να γίνεις δικηγόρος και ότι η μουσική είναι για αργόσχολους, μην απαντήσεις. Ζήτα συγγνώμη και πες ότι πας στο μπάνιο. Μείνε για πέντε λεπτά στην απομόνωση, τα οποία θα είναι αρκετά για να σκεφτεί ότι δεν ζεις πια σε αυτό το σπίτι και ότι έχεις πάει επίσκεψη για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η επόμενη κίνησή σου είναι να ρίξεις κρύο νερό στο πρόσωπό σου και να επιστρέψεις ευδιάθετος για κουβέντα. «Το κρύο νερό στο πρόσωπο είναι διεγερτικό και ταυτοχρόνως αποσπά την προσοχή σου από αυτό που σε απασχολεί» λέει ο Richard O'Connor, συγγραφέας του βιβλίου Undoing Perpetual Stress.

7. Φτιάξε το πρόγραμμα του Ιανουαρίου. 
Η μελαγχολία και τα Χριστούγεννα μπορεί αρχικά να ακούγονται δύο πολύ αντιφατικές έννοιες, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο. Αρκεί να σκεφτείς ότι παντού στη φύση, όπου υπάρχει δράση ακολουθεί κάποια αντίδραση. Ετσι και στις γιορτές, μετά τα ξέφρενα πάρτι, τα ποτά, τις παρέες και τα ξενύχτια, όταν όλα αυτά είναι παρελθόν, υπάρχει πιθανότητα να μελαγχολήσεις με το γεγονός ότι δεν σου έχει μείνει τίποτε άλλο να περιμένεις. «Πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, κανόνισε τα πλάνα σου για τον Ιανουάριο» είναι αυτό που προτείνει ο Ο'Connor. Θα έχεις κάτι να σκέφτεσαι όταν βρεθείς στο μπάνιο των γονιών σου προσπαθώντας να συνέλθεις ρίχνοντας νερό στο πρόσωπό σου. Ενα ταξίδι τον Ιανουάριο θα σου βγει πολύ πιο οικονομικό απ' ό,τι αν το προγραμμάτιζες το Δεκέμβριο. «Τις καλύτερες ταξιδιωτικές προσφορές θα τις βρεις την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου» λέει η Kanov και συνεχίζει: «Είναι η εποχή, κατά την οποία οι αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και τα resorts σε εξωτικά νησιά ρίχνουν κατά πολύ τις τιμές τους, επειδή λίγοι είναι αυτοί που σκέφτονται να ταξιδέψουν».

8. Μην ξαναδείς το Scrooged και το Μόνος στο Σπίτι. 
Η μία είναι από τις καλύτερες ταινίες του Μπιλ Μάρεϊ. Την άλλη, το Μόνος στο Σπίτι, την πρώτη φορά που την είδες χάλασες ένα πακέτο χαρτομάντιλα από τα γέλια. Η επανάληψή τους όμως κάθε Χριστούγεννα μπορεί να σε βγάλει έξω από τα ρούχα σου - θυμάσαι πλέον τις ατάκες καλύτερα και από τους πρωταγωνιστές των ταινιών. Πέρα από αυτό, ένα από τα πλεονεκτήματα των γιορτών είναι η ευκαιρία που σου δίνεται να επικοινωνήσεις με την οικογένεια ή τους φίλους σου και όχι να αποβλακωθείς μπροστά σε μία οθόνη. Η λύση είναι απλή και δεν προϋποθέτει να κλείσεις επιδεικτικά την τηλεόραση ή να αρχίσεις το κήρυγμα. Μπορείς να προτείνεις στην παρέα να παίξετε κάποιο κλασικό επιτραπέζιο παιχνίδι -όπως Scrabble ή Μονόπολη- ή, αν έχεις την τύχη και βρίσκεστε κοντά σε χιόνια, πρότεινε να παίξετε χιονοπόλεμο - στην Ελλάδα τέτοιες ευκαιρίες δεν πρέπει να τις αφήνεις να πάνε χαμένες. Σημασία είναι να επιλέξετε μια δραστηριότητα, η οποία να εμπεριέχει επικοινωνία. Στην τελική μπορείτε απλώς να μιλήσετε. Προτεινόμενα θέματα: ποια είναι τα μεγαλύτερα ελαττώματα του αφεντικού σου (για τους 30άρηδες); Ποια είναι η πιο παλιά ανάμνηση που μπορείς να θυμηθείς (για τους γονείς σου); Πώς ήταν η ζωή κατά τη διάρκεια του πολέμου (για τον παππού σου); Είναι σίγουρο ότι αυτή η θεματολογία θα βοηθήσει να χαλαρώσει και να βρει αφορμές για να γελάσει η παρέα, χωρίς να χρειαστεί η βοήθεια ενός χιλιοπαιγμένου φιλμ. «Επίσης, θα μπορέσεις να καλύψεις τα κενά που έχεις για τη ζωή των φίλων και των συγγενών σου» προσθέτει ο  Manevitz. Ακολούθα μόνο έναν απλό κανόνα: κράτα μακριά την κουβέντα από πολιτικά, θρησκευτικά, ομάδες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να δυναμιτίσει το κλίμα.     

9. Κράτα σταθερό το νούμερο στη ζυγαριά σου. 
Οπως δεν μπορείς να χάσεις βάρος από τη μια μέρα στην άλλη, με τον ίδιο τρόπο δεν μπορείς να πάρεις κιλά. Τα πράγματα στις γιορτές είναι ξεκάθαρα: αν το μόνο ολίσθημά σου είναι το μεγάλο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, δεν χρειάζεται να έχεις καν ενοχές (μπορείς να παραλείψεις αυτήν την παράγραφο και να περάσεις στην επόμενη και στο νούμερο 10). Αν πάλι μες στις γιορτές θέλεις να κάνεις και δυο τρεις ακόμα καλές αρπαχτές σε μπουφέδες, πέρα από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, τότε πρέπει να είσαι έτοιμος μετά την Πρωτοχρονιά. Πρόσθεσε ένα δίωρο στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα της γυμναστικής - θα χρειαστεί να κάψεις περίπου το ένα έως ενάμιση κιλό που πήρες. Υπάρχει βέβαια και η τρίτη κατηγορία: ο τύπος που τα Χριστούγεννα γκρεμίζει όλες τις αναστολές του -που αφορούν το φαγητό- και τρώει ό,τι είναι φαγώσιμο - από τη γέμιση της γαλοπούλας, μέχρι τα σοκολατάκια και τα ζαχαρωτά στολίδια. «Είναι πάρα πολύ εύκολο να παίρνεις τουλάχιστον 1.000 θερμίδες τη μέρα, πέρα από αυτές που καις την περίοδο των Χριστουγέννων. Με αυτόν το ρυθμό μπορεί την Πρωτοχρονιά να έχεις προσθέσει από τρία έως και πέντε κιλά στο σώμα σου» λέει η διατροφολόγος Heidi Skolnik. Η λύση είναι απλή: πριν από κάθε πάρτι, που έχει free μπουφέ, φάε από το σπίτι σου λίγους ξηρούς καρπούς, ένα μπολάκι γιαούρτι ή μισή μερίδα γαλοπούλα. Με αυτόν τον τρόπο, το στομάχι σου δεν θα είναι τελείως άδειο και δεν θα επιτεθείς στον μπουφέ σαν τον επιζώντα αεροπορικού δυστυχήματος. Αυτή η τακτική θα σε βοηθήσει και στο φλερτ σου, αφού είναι καλύτερο όταν ανοίγεις το στόμα σου να βγαίνουν λέξεις αντί για καναπεδάκια σολομού και μπόμπες με μπέικον.

10. Επίλεξε τα σωστά πάρτι. 
Πες ότι έχεις λάβει τέσσερις προσκλήσεις και με δυσκολία μπορείς κάποια από αυτές να αποκλείσεις από το βραδινό πρόγραμμά σου. Καταλήγεις λοιπόν ότι θέλεις να περάσεις από παντού -έτσι κι αλλιώς, στις γιορτές θέλουμε να βρισκόμαστε και να βλέπουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε- αλλά δεν ξέρεις πώς θα καταφέρεις να μην προσβάλεις κάποιους από τους οικοδεσπότες με τον λίγο χρόνο παραμονής σου. Ακολούθησε την αρχή του Alan Duncan (έχει υπηρετήσει ως υφυπουργός Μεταφορών στην Αγγλία, γιατί οι πολιτικοί -όπως και να το κάνουμε- ξέρουν να χωράνε καλύτερα πολλά πράγματα στην ατζέντα τους): «Με το που μπεις στο σπίτι, η πρώτη δουλειά που πρέπει να κάνεις είναι να βρεις τον οικοδεσπότη και να του πεις ότι δεν θα έχανες με τίποτα το πάρτι του, αλλά δυστυχώς μπορείς να κάτσεις μόνο 30 λεπτά» λέει ο Duncan. Θα το εκτιμήσει πολύ περισσότερο από το να έμενες τέσσερις ώρες, να έτρωγες ό,τι υπήρχε σε ακτίνα δέκα μέτρων γύρω σου και στο τέλος να έφευγες μεθυσμένος χωρίς να πεις καληνύχτα. Ενα τελευταίο tip: κάνε ερωτήσεις και άκου τις απαντήσεις. «Νιώθω κομμάτι ενός πάρτι αν μόλις φύγω έχω μάθει δυο τρία καινούργια πράγματα» λέει ο Duncan.

11. Βγάλε για λίγο την κρίση από το μυαλό σου. 
Ολοι δικαιούνται ξεκούραση τα Χριστούγεννα, άρα άσε λίγες ημέρες στην άκρη την οικονομική πολιτική σου. Είναι γεγονός ότι, για να μπορέσεις πραγματικά να χαλαρώσεις, πρέπει να σταματήσεις να σκέφτεσαι για λίγο τα χρήματα. Το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις για να καθαρίσεις το μυαλό σου είναι να βάλεις στην άκρη ένα μέρος από τις οικονομίες σου και να το ξεχάσεις - με αυτό θα περάσεις τις γιορτές σου. Επίσης, θετικά στην ψυχολογία σου θα επιδράσει και η οργάνωση των οφειλών σου. «Αν χρωστάς σε αρκετές πιστωτικές κάρτες, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μεταφέρεις όλα τα υπόλοιπά σου σε μια καινούργια τράπεζα - σε όποια σου προσφέρει το μικρότερο επιτόκιο» λέει ο Paul Lewis, συγγραφέας του βιβλίου Money Magic, και συνεχίζει: «Με αυτόν τον τρόπο δεν θα οργανώσεις μόνο τα οικονομικά σου, αλλά θα μειώσεις και το επιτόκιο που πληρώνεις στο μισό σε σχέση με αυτό των πιστωτικών καρτών».     

12. Ετοιμάσου για εκτός έδρας αγώνα. 
Η συμβίωση πολλών ατόμων σε ένα σπίτι την περίοδο των γιορτών συχνά μπορεί να είναι επώδυνη, ακόμα κι αν αυτό το σπίτι είναι το πατρικό σου. Σκέψου λοιπόν πόσο πιο επώδυνο μπορεί να είναι ένα τριήμερο στο σπίτι των γονιών της - με ανθρώπους δηλαδή που δεν έχεις καν το ίδιο αίμα. Ο,τι έχουν μαζεμένο για σένα, οι δικοί της, τα τελευταία χρόνια είναι σίγουρο ότι θα βγει κάποια στιγμή μετά από μερικά ποτά. Εσύ αυτό που έχεις να κάνεις είναι να μην προκαλείς. «Προσπάθησε να τους κρατάς απασχολημένους με κάτι. Σταμάτα να βάζεις ξύλα στο τζάκι και να φτιάχνεις τη φωτιά όταν σβήνει - μπορούν να το κάνουν κι αυτοί» λέει η Gladeana McMahon, σύμβουλος καριέρας και συγγραφέας του βιβλίου Confidence Works: Learn To Be Your Own Life Coach. Αρα αυτό που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις το κοντρόλ της τηλεόρασης στα χέρια του πεθερού σου και τις αλλαγές των CD στον αδερφό της. Δεν πρέπει όμως να φτάσεις και στο άλλο άκρο - της απόλυτης απάθειας και συγκατάβασης. «Η σωστά χρησιμοποιούμενη αντιπαράθεση μπορεί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να μην αφήσει τα επίπεδα του στρες να πιάσουν κόκκινο» λέει η McMahon. Παράδειγμα: αν κάποιος σου κάνει ένα δώρο που δεν σου αρέσει, ευχαρίστησέ τον, πες του ότι δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και ζήτα του συγγνώμη αν του έδωσες λάθος εντύπωση του γούστου σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: