Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ

photo:flickr
πηγή:medlook.net
Ποιος δεν θα ήθελε να ζήσει έστω για λίγο την δοξασμένη εποχή των μονομάχων, να τους δει να παλεύουν με τα γιγαντιαία, γυμνασμένα και δυνατά τους σώματα... ε, λοιπόν, είναι όλα ψέματα! Σωστά διαβάσατε! Διότι σύμφωνα με νέες ανακαλύψεις Αυστριακών επιστημόνων, οι μονομάχοι δεν ήταν τίποτε άλλο από χοντροί χορτοφάγοι.

Οι επιστήμονες έκαναν κάποιες εξετάσεις στα οστά 70 μονομάχων που βρίσκονταν θαμμένοι στην Έφεσο (μια πόλη που ιδρύθηκε από τους Έλληνες και αποτέλεσε αργότερα λαμπρό κέντρο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας), με τις οποίες μελετούσαν την σύσταση των οστών τους και καταλάβαιναν από αυτή τη διατροφή που έκανε ο καθένας κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Και τι νομίζετε πως ανακάλυψαν; Οι μονομάχοι μας δεν τρέφονταν καθημερινά με κρέατα, όπως ίσως να νομίζαμε ως τώρα, αλλά το φαγητό τους αποτελείτο κυρίως από φασόλια, κριθάρι και αποξηραμένα φρούτα.

Αυτή η ειδική δίαιτα μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα νόστιμη αλλά τους έδινε την απαραίτητη δύναμη και παράλληλα... τους πάχαινε!

Το επιπλέον πάχος ίσως να ήταν και πολύ χρήσιμο στους μονομάχους αφού έτσι προστάτευαν τα εσωτερικά τους όργανα από τα χτυπήματα των εχθρών τους, μιας και δεν είχαν οποιαδήποτε άλλη προστασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: