Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

ΓΙΓΑΝΤΙΑ ΓΡΑΒΑΤΑ


photo:flickr
πηγή:ΑΠΑ
Μια γιγαντιαίων διαστάσεων γραβάτα, μήκους 850 και πλάτους 230 μέτρων, σχηματίστηκε σε χωράφι σιτηρών, στο Νταβόρ, κοντά στη Νόβα Γκράνιτσκα της Κροατίας και κάλυψε έκταση 10 εκταρίων. Πρόκειται για τη νέα καλλιτεχνική εγκατάσταση του μη κυβερνητικού ιδρύματος Ακαδημία Γραβάτας, που ασχολείται με τη μελέτη, τη διαφύλαξη και την προώθηση της γραβάτας ως κροατικής και παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ο Μάριαν Μπούσιτς, διευθυντής του ιδρύματος και οι συνεργάτες του θέρισαν στις 2 Ιουλίου το χωράφι έκτασης 25 εκταρίων και δημιούργησαν στο κέντρο του τη «Γραβάτα στο Σιτάρι» φτιαγμένη από χρυσά στάχυα σιταριού. Για την υλοποίηση του εγχειρήματος εργάστηκαν 20 άνθρωποι συνεπικουρούμενοι από τρεις θεριστικές μηχανές.

Προηγήθηκε από τον κ. Μπούσιτς, δημιουργό της καλλιτεχνικής εγκατάστασης, ο συμβολικός θερισμός με δρεπάνι, στον οποίο στη συνέχεια συμμετείχαν νύφες από τη Σλαβονία, κοπέλες με παραδοσιακές ενδυμασίες και νεαροί ιππείς, με στολές Κροατών στρατιωτών του 17ου αιώνα, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι το μαντήλι στο λαιμό, "πρόγονος" της γραβάτας.

Ο μετασχηματισμός του χωραφιού σε γραβάτα κινηματογραφήθηκε από ελικόπτερα, φωτογραφήθηκε από διάσημους Κροάτες φωτογράφους και το γεγονός προβλήθηκε από κροατικά και διεθνή ΜΜΕ. Με τη Land -Art εγκατάσταση, εκτός από την προβολή της Κροατίας ως πατρίδας της γραβάτας, οι διοργανωτές με τη χρήση του σίτου, του βασικού είδους διατροφής για το ανθρώπινο είδος, απηύθυναν έκκληση για ενότητα, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και των εθνών.

Σύμφωνα με τον Νίκολα Αλμπανέζε, ιστορικό τέχνης και μελλοντικό διευθυντή του υπό ίδρυση Μουσείου Γραβάτας, που εντάσσεται στα άμεσα σχέδια της «Ακαδημίας Γραβάτας», το έργο συμβολίζει επίσης την επιστροφή στις ρίζες και τη σύνδεση της παράδοσης με τη σύγχρονη εποχή.

Μετά τη «Γραβάτα γύρω από την Αρένα της Πούλα» (2003) και τη «Γραβάτα γύρω από την Κροατία» (2006), τις προηγούμενες καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Γραβάτας ο κ. Μπούσιτς, καθηγητής κοινωνιολογίας και φιλοσοφίας με τη νέα δημιουργία του συνεχίζει την εντατική επικοινωνία με τον κόσμο με στόχο την προβολή της γραβάτας ως συμβόλου της κροατικής και ευρωπαϊκής ταυτότητας. Αποστολή της Ακαδημίας Γραβάτας είναι η ιστορική και κοινωνική μελέτη της ανακάλυψης της γραβάτας, της εξέλιξής της και της χρήσης της από διαφορετικές κοινωνίες και πολιτισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: