Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

ΤΟ 2060 ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

photo:flickr
πηγή:ert.gr
Το 2060 θα έρθει το τέλος του κόσμου, σύμφωνα με προβλέψεις του Ισαάκ Νεύτων. Σε μία επιστολή του, που χρονολογείται από το 1704 και εκτίθεται μαζί με άλλα χειρόγραφά του στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ο Νεύτων, ο οποίος εκτός από τη φυσική και την αστρονομία διέπρεψε κι ως θεολόγος κι 'αλχημιστής', ασχολείται με μία σειρά περίπλοκων υπολογισμών, με βάση ένα εδάφιο από τη Βίβλο, παρμένο από το Βιβλίο του Δανιήλ. Σύμφωνα με τους αλγόριθμούς του, θα πρέπει να κυλήσουν 1260 χρόνια από την επανίδρυση της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον Καρλομάγνο έως το τέλος του κόσμου.

Τα χειρόγραφα αυτά είχαν παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό το 1969 στα πλαίσια μίας έκθεσης με τίτλο "Τα μυστικά του Ισαάκ Νεύτωνος".

Η εθνική βιβλιοθήκη του Εβραϊκού Πανεπιστημίου έχει στη διάθεσή της αρκετά χειρόγραφα του μεγάλου σοφού (που έζησε από το 1642 έως το 1727 και είναι παγκοσμίως γνωστός για τις μελέτες του πάνω στο βαρυτικό σύστημα της Γης, τους παγκόσμιους νόμους του Σύμπαντος, και τις μελέτες του για τον διαφορικό λογισμό) χάρις στο κληροδότημα ενός πλούσιου συλλέκτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: