Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Σκέψη (7) - ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΑΠΛΟΤΗΤΑ

photo:flickr
...το θέμα μου!
Αν αναλύσω την πολυπλοκότητα θα πω πως είναι μια αλυσίδα με κρίκους απλότητας. Ξεκινάω ξυπνώντας από τον ύπνο μου για να επιστρέψω μετά από μια εποικοδομητική μέρα, είτε το συνειδητοποιώ είτε όχι πάλι στον ύπνο μου. Γεννήθηκα για να ζήσω μια ζωή και να πεθάνω, πριν πεθάνω όμως θα ζήσω την ζωή μου και αυτό λέγεται απλά και ως αποτέλεσμα είναι απλό, αλλά χρειάζεται να περάσει μια ολόκληρη ζωή (για αυτούς που επιδιώκουν την καλή τους τύχη και δεν εννοώ τα υλικά αγαθά), ε η επιδίωξη, ο κόπος, οι στόχοι, η υπομονή κτλ μη μου πείτε πως δεν είναι κάτι πολύπλοκο! Φυσικά για αισιοδοξία χρειάζεται κανείς να συνηθίσει τα δύσκολα, να τα θεωρεί απλά για να επιτύχει, όχι όμως να πιστεύει σε ψέματα, πως δεν υπάρχει πολυπλοκότητα ή απλότητα! Συνυπάρχουν λοιπόν και τα δύο, η απλότητα είναι μια αλυσίδα με πολύπλοκους κρίκους και η πολυπλοκότητα είναι μια αλυσίδα με απλούς κρίκους. Αν αναμείξεις λέει όλα τα χρώματα θα φτιάξεις το μαύρο, ένα απλό χρώμα που πηγάζει μέσα από τον πολύπλοκο συνδυασμό ανάμειξης των χρωμάτων, άλλη μια επιβεβαίωση. Η ζωή είναι απλή! Η ζωή είναι απλή! Λένε και ξαναλένε κάποιοι και αν τους ρωτήσεις θα αρχίσουν να σου εξηγούν πολύπλοκα απλά πως η ζωή είναι απλή, έτσι δεν είναι? Για εξηγήστε μου εσείς το "η ζωή είναι απλή" χωρίς να μου πείτε τι να κάνω, απλά, πολύ απλά σε μια μικρή και απλή πρόταση, είπαμε χωρίς να μου πείτε τι να κάνω έτσι? Εξυπνοπονηρούληδες!!!


Με αγάπη,
Πολύπλοκα Απλός
Share/Save/Bookmark

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Όσα διάβασα Μάνο, απ’ τις ΣΚΕΨΕΙΣ σου, βλέπω ότι καταλήγουν συνέχεια στις ίδιες εκροές και κοινούς παρανομαστές ( Common Denominators). Η ουσία, τα νοήματα που βγάζεις συνέχεια γυρίζουν ή καταλήγουν σε κάποια σημαντικά ζητήματα (πιστεύω).

Α) Όλα, τα πάντα (σε τούτο τον κόσμο, σε τούτη τη ζωή) είναι συνδυασμένα, σαν αλυσίδα, όπως τους γρίφους. Τίποτα δεν είναι ξεχωριστό ή ανεξάρτητο (και είμαστε λάθος αν τα βλέπουμε ξεχωριστά). Και μόνο όταν πάρουμε τα πράγματα όλα μαζί (ή και με την σειρά τους ακόμα καλύτερα) βλέπουμε την μεγαλύτερη εικόνα πιο καθαρά, ξεχωριστά μας θαμπώνουν απ’ την πραγματικότητα και αλήθεια, δεν μας λένε και τίποτα σημαντικό παρά μας μπερδεύουν και μας οδηγούν συνέχεια σε ανώφελους κύκλους (ξανά και ξανά). Σκορπισμένα και σε ξεχωριστά κομμάτια μόνο θολές και ακαθόριστες εξελίξεις μας προσφέρουν και σαν τυφλοί ψάχνουμε την κάθε λύση, το νόημα, την ουσία χωρίς πρόοδο. Αν θέλουμε να καταλάβουμε ή να αναλύσουμε σωστά την πείρα μας, τις πράξεις και αντιδράσεις μας, τα αισθήματα και βαθιές μας σκέψεις, έστω και τις επιλογές μας, πρέπει να τα εξετάσουμε από την αρχή όλα μαζί και συνδυασμένα.

Β) Η κάθε μας λύση και η αλήθεια του καθενός υπάρχει μέσα μας κάπου βαθιά κρυμμένη και μόνο όταν την ψάξουμε με κόπο, θέληση και υπομονή θα βγει σιγά σιγά στην επιφάνεια. Ο καλύτερος γιατρός και δάσκαλος είναι ο εαυτός μας, στο χέρι μας είναι όλα.

Γ) Εξάλλου με την φύση είμαστε ένα, ανεξάρτητοι και αλληλένδετοι. Ότι κάνουμε (ως άνθρωποι) έχει απήχηση και επηρεάζει την φύση γύρω μας και αντίστροφα ότι γίνεται με την φύση μας επηρεάζει σε κάποιο επίπεδο τελικά.

Δ) Το μυαλό και η ψυχή συχνά ανταγωνίζονται μεταξύ τους, όπως η καρδιά με την λογική δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Όμως το να τα αναγνωρίσουμε και να τα ξεχωρίσουμε όλα αυτά δεν μας είναι και τόσο εύκολο, ούτε προφανές τις περισσότερες φορές. Και καμιά φορά πιστεύω χρειάζεται να επιδιώξουμε γνώμες έξω από τον δικό μας κύκλο γιατί η απλότητα μας διαφεύγει χωρίς να το θέλουμε, ότι έχει να κάνει με συναισθήματα.

Ε) «Σείσου να σε σείσω», κάνε κάτι, τίποτα δεν γίνεται χωρίς την πράξη και την θέληση μας. Τα όνειρα και οι σκέψεις μας δεν καταλήγουν πουθενά χωρίς πίστη, συνέπεια και αγώνα και τίποτα δεν είναι τυχαίο, άσε που πιστεύω εγώ η ίδια προσωπικά πως υπάρχει ένα μέρος της μοίρας μας που γίνονται απρόβλεπτα πράγματα και δεν είναι στο χέρι μας να τα αλλάξουμε ή να τα ελέγξουμε, το πεπρωμένο μας ας πούμε.

Ευχαριστήθηκα τα όσα γράφεις και σκέφτεσαι, σου είπα σχεδόν απ’ την αρχή ότι μ’ αρέσει το σκεπτικό σου και χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι σαν και σένα, με βάθος αλλά και μέτριος εκεί που πρέπει, ευαίσθητος αλλά και δυνατός, πρακτικός αλλά και πνευματικός κτλ. Όλα μαζί και όλα με τον καιρό και την σειρά τους, «There’s a time and a place for everything», «για όλα υπάρχει ο κατάλληλος χώρος και χρόνος».

Μάθε πως άργησα να μαζέψω αυτές τις λίγες σκέψεις μου στα ελληνικά, να σου πω και να σου εκφράσω σωστά εκείνα τα οποία μου πέρασαν κατευθείαν από το μυαλό μου όταν διάβασα τα γραπτά σου.
Και για μερικές λέξεις που δεν γνωρίζω καλά χρειάστηκα λεξικό!

Φιλιά,

Areti Alogiannis
Click on http://australia.omogenia.net/hellenic/
Η Αρετή ζει και εργάζεται στην Αυστραλία.